20 Eylül 2015 Pazar

Meraklısına.... Boccaccio 70

Boccaccio 70, alışılmış sinemadan oldukça uzak bir film. 4 büyük italyan yönetmenin (fellini, visconti, de sica, monicelli) her biri 40-50 dakika süren 4 küçük filminden oluşuyor. Film toplamda 190 dakikayı bulsa da, birbirinden tamamen ayrı 4 hikayeden oluştuğu için sürenin uzunluğunu pek hissettirmiyor. Ayrıca dönemin en büyüleyici kadın oyuncularını da bir araya getirmiş filmler, Anita Ekberg, Romy Shneider ve Sophia Loren. Bir de bonus olarak dördüncü filmde Marisa Solinas(Kendisini bu filmle tanımış olmam benim cehaletimdir eminim).


Filmlerin ilki olan, Fellini'nin yönettiği "Doktor Antonio'nun Günahları", ahlak bekçiliğine soyunmuş Antonio'nun, evinin karşısına yerleştirilen dev Anita Ekberg posteri (altta) karşısında yaşadıkları/hayal ettiklerini anlatıyor. Posteri müstehcen bulan Antonio, posterin kaldırılmasını sağlamak için elinden geleni yapsa da, Anita Ekberg'i ve 13 yaşından beri bastırdığı duygularını oradan göndermek sandığı kadar kolay olmuyor. 4 film içinde en eğlencelisi bu film sanırım.




DVD'nin kapağında "4 usta yönetmenden 4 bölümlük bir sinema şakası" tanımını gördüğümde "visconti şaka yapmaz" diye düşünmüştüm. İzlediğimde yanılmadığımı anladım. Serinin en ciddi filminde Visconti, bir aristokrat-burjuva evliliğinde yaşanan sorunu ele almış, "İş" adlı film hakkında spoiler vermemek için konusuna hiç girmiyorum. Ancak Atilla Dorsay benim kadar ince düşünmemiş bu konuda, DVD'nin ekstraları arasında yer alan 5 dakikalık yorumunda, doğrudan filmin sonunu söylüyor, izlemeden önce yorumu dinleme hatasına düşmeyin derim:) Altta Romy Schneider'li tipik mutsuz burjuva sahnesi var.




Üçüncü film, Vittorio de Sica'nın yönettiği "Piyango (Çekiliş)". Ödülün Sophia Loren olduğu bir çekilişe hangimiz olsa katılırdık eminim. 90 kişinin katıldığı bir piyangoda ödül, panayırda atış poligonunda çalışan güzeller güzeli Sophia Loren'le bir gecedir.
Loren'in çekiliş günü gönlünü bir delikanlıya kaptırması işleri iyice karıştırır. Bisiklet Hırsızları ve Umberto D gibi filmlerinde gördüğümüz de Sica tarzını beklerseniz avucunuzu yalayacağınızı belirtmeyi borç bilirim:)




Son film, Mario Monicelli'nin yönettiği Renzo ve Luciana. Boccaccio 70, italya'da gösterime girmesinin hemen ardından, 3 saati aşkın süresi çok fazla bulunarak monicelli'nin filmi çıkarılmış. Hemen hiçbir yerde gösterilmemiş olan bu filmi de izlemek ancak yıllar sonra mümkün olmuş. Evlenmelerinin yasak olduğu bir işyerinde çalışan Renzo ve Luciana, gizlice evlenirler ve Luciana'nın ailesinin yanına taşınırlar. Olağanüstü anlayışsız patronlar ve aileleri nedeniyle evlilikleri çok kolay olmayacaktır. Aşağıda evliliklerinin ilk gecesi:)





Sonuç olarak, kanımca hiçbiri mükemmel olmasa da tamamı izlenmeye değer filmler. Fellini hayranları bence ilk filmi çok sevecektir. Diğer taraftan, eğer yönetmenlerin sinemalarını tanımıyorsanız, buna sıra gelene kadar 1950 ve 60'lara damgasını vurmuş onlarca film seyredebilirsiniz sadece visconti, fellini ve de sica'dan. Önce onları izlemekte fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder